Werkwijze
De redenen voor het laten maken van een lichaamsbeeld zijn zeer divers. Er kan een hele mooie aanleiding voor zijn, zoals een huwelijk, maar ook een verdrietige reden hebben zoals een (naderend) overlijden.
Ik ben dan ook erg benieuwd wat voor jou de aanleiding is voor het laten maken van het beeld, om zo uiteindelijk de juiste emotie in het beeld te kunnen weergeven.
Vooraf bespreken we al je wensen; wat voor soort beeld wil je en in welke positie, in welke kleur moet het beeld afgewerkt worden en hoe wil je het beeld gepresenteerd hebben?
Hierna geef ik een uitleg over de procedure en gaan we de juiste houding ook ‘droogoefenen’. Sommigen mensen zijn wat gespannen voor het maken van de mal. In dat geval oefenen we net zolang tot je comfortabel bent om de mal te gaan maken, zodat dit ook een mooie ervaring voor je wordt.
Als er geen vragen of onduidelijkheden meer zijn kan de casting beginnen!
Maken van de mal
De eerste stap is het maken van de mal. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van alginaat. Alginaat is een hydrofiel polymeer gemaakt uit zeewier. Het is een volledig natuurlijk en veilig product dat bijvoorbeeld ook in de tandheelkunde wordt gebruikt voor het maken van een gebitsafdruk.
Ik mix het alginaatpoeder met water, waarna er een gelachtige massa ontstaat. Dit vormt zich uiteindelijke tot een vaste rubberachtige gel. Het gewenste lichaamsdeel, zoals bijvoorbeeld de handen, worden in een emmer met de gel geplaatst, waarbij het vervolgens heel belangrijk is om niet te bewegen. Zo worden alle details zeer nauwkeurig overgenomen in de mal.
Na enkele minuten is de gel volledig uitgehard en kunnen in dit geval de handen uit de emmer verwijderd worden. Voor jou als klant zit het werk er nu op!
Ingieten
De mal wordt ingegoten met tweecomponenten acrylhars. Dit is een zeer sterk, kras- en stootbestendige hars, waardoor het beeld een leven lang meegaat. Dit in tegenstelling tot gips wat een veel kwetsbaarder materiaal is.
Als het hars gedroogd is, kan overgegaan worden tot de volgende stap.
Ontmallen
Dit is toch wel een van de leukste stappen in het hele proces. De mal wordt nauwkeurig uitgepakt en stukje bij beetje komt het beeld tevoorschijn! Je krijgt nu al een heel goed beeld van hoe het uiteindelijke resultaat wordt.
Bewerken
Het beeld heeft een aantal weken nodig om goed te drogen. Hierna kan ik het beeld bewerken. Zeer gedetailleerd kijk ik het beeld na en verwijder alle eventuele oneffenheden. Dit kan zomaar enkele uren in beslag nemen. Het resultaat moet namelijk perfect zijn!
Kleurafwerking
Hierna kan het verven beginnen. Als eerste breng ik twee grondlagen aan en daarna wordt het beeld in de afgesproken kleur geverfd. Tot slot breng ik een sealer aan om het beeld optimaal te beschermen.